SSS
Sık Sorulan Sorular
Firmamız ve markamız hakkında merak edilen ve ürünlerimiz hakkında sorulan genel sorular alttadır.
Zone Ozone ZoneAir, ürettiği ozon jeneratörlerini kullanıcılarının ihtiyaçlarına göre tasarlar ve üretir. Kullanıcıların ozon jeneratöründen üst düzey verim alabilmesi için ozon jeneratörlerini kategorize eder.
ZoneAir herhangi bir şekilde sıvı ya da gaz dolumu yapılmaz. Bu özelliğiyle satın aldıktan sonraki, kullanım maliyetini düşürür. Uzun vadede, kimyasal temizlik ürünlerinden çok daha az maliyetle çok daha etkili bir temizlik için ozon jeneratörleri tercih edilebilir.
Ozon gazı uygulamalarında insan sağlığı ve güvenlik açısından göz önünde bulundurulması gereken iki kriter vardır. Bu kriterler uygulamanın yapılacağı alanın büyüklüğü ve bu alanda bulunan istenmeyen maddelerin yoğunluğu ile doğru orantılı olmalıdır. Ozon gazı uygulanacak alanda tam hijyen sağlanması ve insan sağlığı için bu kriterler çok önemlidir. Daha fazla bilgi için yazımıza göz atabilirsiniz.
Ozon gazında bulunan 3. oksijen atomu ozon gazını son derece reaktif hale getirmektedir. Bu aktif oksijen atomu, kokuya neden olan moleküllerle reaksiyona girerek uçucu organik bileşiklerin okside edilmesini, ya da ortamda bulunan mikroorganizmaların hücre duvarını parçalayarak bu mikroorganizmaların yok edilmesini sağlar. Bu sürece oksidasyon adı verilmektedir. Oksidasyon sonrasında ozon gazı tekrar oksijen (O2) molekülüne dönüştüğü için ozon gazı son derece çevreci bir dezenfektan olarak anılmaktadır.
Ozon gazı üretimi ile ilgili pek çok akademik çalışma ve yöntem bulunmasına rağmen ozon gazı üretimin metotlarını 4 temel kategoriye ayırmak mümkündür. Bu metotlar Corona Discharge ,Soğuk Plazma , Elektroliz ve UV metotlarıdır. Belirtilen bütün metotlarda O2 molekülleri parçalanarak ayrışık tekil oksijen atomları oluşturulmaktadır. Tekil oksijen atomu (O) O2 ile birleşerek ozon gazını oluşturmaktadır.
Doğru yöntem ile, uluslararası standartlarda üretilmemiş ozon jeneratörleri pek çok zararlı yan madde üretebilir. Bilindiği üzere havada oksijen (O2) molekülü dışında pek çok farklı gaz ve madde bulunmaktadır. Bunlarda en yaygını AZOT (N) gazıdır. AB regülasyonları çerçevesinde, AB içerisindeki bütün ozon jeneratörü üreticileri 2012 tarihinden bu yana makine üreticileri sınıfından çıkarılarak, biosit regülasyonuna dahil edilmiştir. Bu değişimin temel nedeni merdiven altı üretilen ya da AB dışında üretilerek ithal edilen ürünlerde görülen yüksek miktarda NİTRİK ASİT ve NOx üretimidir.
Hayır. Ozon gazının insan sağlığına kalıcı bir zarar verdiğini ispatlayan hiçbir bilimsel çalışma bulunmamaktadır.
Evet. Doğada da 0.01 PPM ile 0.03 PPM arasında ozon gazı sürekli olarak bulunmaktadır. Elbette ki dezenfeksiyon amacıyla kullanılan ozon gazı insan olan ortamlarda kontrollü olarak ve ozon ölçüm sensörleri ile yönetilerek verilmelidir.
Uygulanacak alan ve prosese göre ozon gazı dozajının belirlenmesi başlı başına bir uzmanlık gerektirmektedir. Ozon gazı uygulamalarında asla “DAHA FAZLASI DAHA İYİDİR” prensibi ile hareket edilmez. Ozon son derece okside edici ve güçlü bir dezenfektandır. Özellikle ozon gazı alanına yeni giren firmalar ozon gazının etkisini kokusu ile ölçmektedirler. Bu da son derece yanlış bir uygulamadır. Ozon gazının kokusu ortamda bakiye (kullanılmayan) ozon gazının kaldığının göstergesidir. Bakiye ozon gazı miktarı kimi uygulamalarda kontrollü bir şekilde talep edilse de bazı uygulamalarda bu bakiye miktara ihtiyaç duyulmayabilir.
dedede